Ode aan het Belgisch bier: 5 bieren die je moét geproefd hebben
O dierbaar België, o heilig land der... BIEREN!
Als trotse Belg weet je dat naast onze nationale feestdag er nóg een datum is die je met vuurrode letters in je agenda moet markeren: vrijdag 4 augustus. Misschien kijk je nu even verbaasd zoals Columbus ooit zijn blik op Amerika richtte in plaats van India. Maar geen paniek, wij helpen je op weg: elke eerste vrijdag van augustus wordt de internationale dag van het bier gevierd. Een dag waarop we de glazen heffen, proosten en genieten van het vloeibare goud dat ons land o zo rijk is. Wij zetten hier de belangrijkste bierweetjes voor jou op een rijtje zodat jij alles komt te weten over dit schuimend genot.
Elk Belgisch bier doorloopt een bijzonder proces om de unieke smaak te bereiken waar we zo van houden. Sinds 2016 werd de Belgische biercultuur zelfs toegevoegd aan de 'Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO'. Wees gerust, een lesje geschiedenis gaan we hier niet geven. Wél willen wij jou alles vertellen over het brouwproces en maken we speciaal voor jou een top vijf van onze favoriete bieren.
Stap 1: Mouten - Beginnen doen we met graan (meestal gerst). Het graan kiemt en droogt, waardoor enzymen ontstaan. Deze enzymen veranderen later het zetmeel in suikers. Zonder deze enzymen, geen vloeibaar goud in ons glas, dus proost op de enzymen die ons geliefd bier tot leven brengen!
Stap 2: Schroten - Het mout wordt gemalen, waardoor er zetmeel vrijkomt. Het graankaf blijft heel en wordt later gebruikt als filter. De uitspraak het kaf van het koren scheiden mag je hier dus heel letterlijk nemen.
Stap 3: Maischen - Het fijngemalen mout wordt eerst gemengd met water en dan verwarmd. De enzymen in het mout zetten zetmeel om in suikers. Als je je afvraagt hoe je 'maischen' uitspreekt, dan helpen wij je graag: je spreekt het uit als 'maaisjen'. Je oudleraar Duits zou trots op je zijn!
Stap 4: Filteren - Het mengsel wordt gezeefd om vaste delen (ook wel draf genoemd) en vloeibare delen (ofwel wort) van elkaar te scheiden. De wort wordt gebruikt als basis voor het bier, terwijl de draf als voer voor dieren kan dienen. Wort voor ons bier, draf voor het dier!
Stap 5: Koken - De wort wordt gekookt en hop en kruiden worden toegevoegd. Dit geeft het mengsel de nodige bitterheid en steriliseert het. Daarna wordt het brouwsel gefilterd, zodat alleen de pure essentie overblijft. We kunnen de heerlijke smaak bijna proeven!
Stap 6: Vergisting - De afgekoelde wort wordt met gist vermengd. De gist verandert suikers in alcohol en koolzuurgas. Wist je dat het koolzuurgas zorgt voor de sprankeling en het schuim in bier?
Stap 7: Lagering - Het bier rijpt in koele tanks, waar het zijn smaak en aroma verfijnt. Het bier rust en ontwikkelt zijn karakter. Een retraite voor ons bier!
Stap 8: Bottelen - Het bier wordt trots gebotteld en is nu klaar om jouw dorst te lessen. Smakelijk!
TOP 5 VAN ONZE FAVORIETE BIEREN
1. PRINCIPALE: We trappen af met een ware topper onder de speciaalbieren: Principale. Met zijn verfijnde smaak en karakter verdient dit biertje van brouwerij Van Steenberge zonder twijfel de eerste plaats op onze lijst. Een unieke blend van aroma's en een perfecte balans tussen bitterheid en zoetheid maken dit een buitengewone keuze voor zowel de nieuwkomers in de bierwereld als de veeleisende bierliefhebber.
2. FOURCHETTE: Dit culinair bier is ontworpen door topchefs, speciaal om fijnproevers zoals jij te verleiden om geen wijn maar wel bier te combineren met een heerlijke maaltijd. Tip: vergeet die klassieke bierglazen want dit bier smaakt het best uitgeschonken in een wijnglas. Het bier heeft een fruitige en florale smaak met toetsen van citrus, pompelmoes, koriander en kruidnagel.
3. KRIEK: Een opvallende verschijning onder de speciaalbieren is toch wel het kriekbier! Een heerlijk bier dat bekend staat om zijn intense kersensmaak. Met zijn levendige roodroze kleur en zoete aroma's is dit biertje een absolute must-try! Tip: wanneer de temperaturen stijgen, is dit friszure bier de ideale dorstlesser. Combineer dit bier met een verfrissende salade of een smeuïge zachte kaas.
4. BAPTIST: Dit bier is jouw partner in crime tijdens een warme zomerdag! Een toegankelijk speciaalbier dat licht verfrissend is met een toets van koriander en sinaas. Dit bier smaakt bovendien heerlijk in combinatie met kip of vis!
5. DUVEL: Duvel weet in de wereld van Belgische bieren talloze liefhebbers te imponeren. Het bier ontleent zijn naam aan een proefsessie in 1923, waar de lokale schoenmaker uitriep: "Een echte duivel!" En zo werd het bier gedoopt. Wat de smaak betreft, ben je bij Duvel aan het juiste adres voor een krachtige en volle smaak waar je vooral rustig van moet genieten. Dit vloeibaar genot kan je trouwens erg goed combineren met deze Belgische klassieker: mosselen! Een combinatie om je vingers bij af te likken!
Om bier te proeven heb je geen zythologiecursus nodig want hier geldt de simpele wijsheid: "Oefening baart kunst". Bij La Quincaillerie weten we als geen ander hoe je dit vloeibaar geluk combineert met de lekkerste maaltijden. Het enige wat jij hoeft te doen is een tafel reserveren en goed gezelschap optrommelen. Onze biertips krijg je er gratis bij!